Magdalena Gaj rezygnuje ze stanowiska prezesa UKE - artykuł na sat-charts.eu
Magdalena Gaj rezygnuje ze stanowiska prezesa UKE

Magdalena Gaj rezygnuje ze stanowiska prezesa UKEMagdalena Gaj złożyła na ręce premier Beaty Szydło rezygnację z funkcji prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE). Gaj rezygnuje ze stanowiska na pół roku przed końcem kadencji.

Teraz to czy Magdalena Gaj pożegna się ze stanowiskiem rozpatrzy Sejm na najbliższym, porannym czwartkowym zebraniu.

- Pani prezes pracuje w administracji publicznej od 15 lat i osiągnęła cele, które sobie założyła. Zostawia po sobie LTE, naziemną telewizję cyfrową i światłowody w trakcie budowy. Teraz chce odpocząć i spędzić czas z rodziną - dowiedzieli się dziennikarze Gazety Wyborczej w biurze prasowym Urzędu.

Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym prezesa UKE powołuje i odwołuje Sejm za zgodą Senatu na wniosek prezesa Rady Ministrów. Kadencja prezesa UKE trwa pięć lat. Po upływie kadencji prezes UKE pełni swoją funkcję do czasu powołania następcy. Według wstępnych informacji następcą Gaj ma być Krzysztof Dyl, dotychczasowy wiceprezes UKE.

Magdalena Gaj jest prezesem UKE od stycznia 2012 roku. Wówczas zastąpiła ona Annę Streżyńską, obecną minister cyfryzacji. Gaj była wówczas wiceministrem administracji i cyfryzacji, odpowiadającym za sprawy telekomunikacji i poczty. Wcześniej, zanim trafiła do ministerstwa, pracowała w Urzędzie przez osiem lat, pełniąc między innymi funkcję dyrektora departamentu prawnego.

źródło: UKE / wyborcza.biz
Magdalena Gaj rezygnuje ze stanowiska prezesa UKE